Ondernemende houding

School

Aan het begin van dit studiejaar merkte ik dat ik er echt vol voor wilde gaan. Ik nam het echt serieus. Ik ging gelijk serieus aan de slag met de kennisvakken en project en was bij bijna alle lessen. Dit gedrag was eigenlijk het beste gedrag wat ik heb laten zien heel het schooljaar. Ik had project en spm erg ruim afgesloten met goede cijfers. En de kennisvakken had ik gemiddeld een 7 voor. Project verliep ook goed, ik vond het wel een leuk project.

In het tweede project ging het veel slechter. Mijn groep was niet echt gemotiveerd en ikzelf was ook niet gemotiveerd. Dit kan komen door de goede cijfers die ik gehaald had en ik zei ook tegen veel mensen dat deze studie veel te makkelijk was. We leverden de opdrachten wel in, maar zonder echt kritisch te kijken naar de feedback. We deden echt het minimale. Uiteindelijk kregen we een flinke onvoldoende, wat ik erg jammer en schokkend vond. Bij het lezen van de beoordeling was ik erg teleurgesteld in mezelf en mijn groep. Er zaten veel fouten in en de onderdelen sloten niet op elkaar aan. Het zag er niet goed uit en er zaten echt domme foutjes in. Hier realiseerde ik me dat ik meer initiatief moest nemen.

Bij het derde project besloot ik mijn houding aan te passen. We begonnen het project met duidelijke afspraken over samenwerking en verdeling van taken. Toen de groepjes werden uitgekozen wilde niemand mij in de groep. Ik werd ook als laatste gekozen van iedereen en de personen die mij in het groepje hadden, waren helemaal niet blij met mij. Dit motiveerde mij juist om betere inzet te tonen. Het hielp mij juist. Ik naam veel taken op me en motiveerde mijn groepsleden om een mooi cijfer te halen. Ik heb veel gedaan en kreeg erg mooie positieve feedback. We haalden een 7,4 voor de MT-meeting en waren uitgenodigd om ons plan te presenteren bij het hoofdkantoor van daka. Dit vond ik erg vet en leuk. Ook sloten we de sneakergame af met een goed cijfer.

In de SPM-lessen heb ik mezelf ook ontwikkeld. Hiervoor haalde ik mooie cijfers en toonde ik wel initiatief. Ik stelde voor om aan de opdrachten te gaan en kwam erg goed voorbereid naar lessen of opdrachten die we hadden. Ook begon ik de derde toetsweek een planning te maken in mijn notities. Dit hielp mij echt goed voorbereid te zijn. Ik haalde mooie cijfers voor marketing 30 en onderzoek 30. Tweemaal een 7.4. Hier was ik erg blij mee. Ik denk dat dit komt, omdat ik naar bijna alle lessen was geweest. Dit helpt echt met het eindresultaat. De lessen van finance was ik wat minder naar toe geweest en daarvoor kreeg ik een 6.6. En bij CMV kwam ik nog minder en daarvoor had ik een onvoldoende. Zo zie je echt hoe belangrijk het is om naar de lessen te gaan en dit wil ik ook echt blijven doen.

Stage

Tijdens mijn stage heb ik gemerkt dat ik met een ondernemende houding veel kan bereiken. Vanaf het begin nam ik initiatief en wilde ik laten zien dat ik serieus was. Ik ging meteen aan de slag met de opdracht en stelde veel vragen aan mijn stagebegeleider om alles goed te begrijpen. Ook om dingen te leren, zoals redenen van samenwerkingen en redenen van hoe de club handelt. Ik wilde geen tijd verliezen en pakte het werk direct op. Binnen drie dagen had ik al ongeveer 4500 woorden geschreven als het er niet meer waren. Dit zorgde ervoor dat ik al snel een stevige basis had, waardoor ik met meer rust en vertrouwen verder kon werken aan mijn stageopdracht. En door langer de tijd hebben een betere opdracht kon leveren.

Toen ik mijn voortgang met klasgenoten deelde waren ze grotendeels verbaasd, omdat sommigen nog niet eens waren begonnen. Sommigen hadden nog niet eens gekeken hoe het in elkaar zat en geloofde het allemaal wel. Dit gaf mij juist extra motivatie. Het voelde goed om zo'n grote voorsprong te hebben en daarom bleef ik doorgaan. Ik hoefde niet te haasten en had genoeg tijd om de kwaliteit van mijn werk te verbeteren.

Mijn ondernemende houding bleek ook uit het feit dat ik zelfstandig oplossingen zocht voor problemen en actief bleef communiceren met mijn begeleider. Ik vroeg vaak snel voor feedback. Zo kon ik een betere realistische oplossing verzinnen. Ik had bijvoorbeeld eerst een oplossing voor verduurzaming en dat sportingclub zonnepanelen op het gebouw maken. Het pand is niet van de clubeigenaar dus was dit geen goede oplossing. Dit wist ik door professioneel met mijn stagebegeleider te overleggen.

De ervaring op stage heeft me geleerd dat initiatief nemen, nieuwsgierig zijn een erg belangrijk puntje is en hard te werken. Ook gaf het mij erg veel zelfvertrouwen dat de ideeën die ik had ook echt toegepast gaan worden in de sportclub. Mijn oplossing was challenges te organiseren in de Technogym app om zo de retentie hoog te houden en te zorgen dat het echt leuk wordt voor de leden. Ook ben je dan een van de weinigen in de fitnessindustrie die hier gebruik van maakt. Ik denk zelf dat dit echt een heel leuk idee is en dat vonden de stagebegeleider en de eigenaar ook en ze zeiden dat ze het echt gingen toepassen, ze waren erg enthousiast. Het gaf me vertrouwen in mijn eigen kunnen en liet me echt zien dat wat ik te zeggen heb echt naar geluisterd wordt en dit was een soort van Eyeopener voor mij, dat je met zo een 4 weken lange onderzoek zoveel kan leren en kan verrichten. Deze houding wil ik vasthouden in mijn carrière.

Algemeen

Aan het begin van dit studiejaar had ik een sterke motivatie om het beste uit mezelf te halen. Ik merkte dat ik serieus te werk ging en goed voorbereid was op mijn lessen en projecten ik was ook bij al deze lessen en vond dit belangrijk. Deze actieve houding zorgde ervoor dat ik goede resultaten behaalde. Voor de kennisvakken, maar ook voor SPM en project. Ik nam initiatief binnen mijn projectgroep en was betrokken bij de vakken. Deze start liet zien dat ik in staat ben om hard te werken en dat ik school wel erg serieus kan nemen.

Toch merkte ik halverwege het jaar dat mijn inzet verminderde. Na goede resultaten dacht ik dat het allemaal wel mee zou vallen en verloor ik mijn motivatie ik zei zelf tegen veel mensen dat het allemaal te makkelijk was. Ik leverde werk in zonder er goed naar te kijken en nam niet echt de tijd om naar feedback te kijken. Hierdoor behaalde ik een onvoldoende voor het project, wat ik erg jammer vond en verloor hierdoor juist nog meer motivatie. Deze ervaring was lastig, maar ook leerzaam. Ik besefte dat je echt een actieve en ondernemende houding nodig hebt om goede resultaten te behalen.

Vanaf dat moment besloot ik het anders aan te pakken. Ik ging weer veel initiatief tonen, zowel in projecten als in de lessen ik kwam ook weer naar bijna alle lessen en had veel motivatie. Ik maakte duidelijke afspraken met mijn groep, nam veel taken op me en stimuleerde anderen om ook het beste uit zichzelf te halen. Een echte motivator. Deze verandering werd opgemerkt: ik kreeg positieve feedback en we mochten ons project presenteren bij het hoofdkantoor van DAKA. Dit was voor mij een bevestiging van wat een ondernemende houding kan opleveren.

Deze houding voerde ik ook door naar mijn stagetijd. Hier had ik een erg ondernemende houding met gelijk initiatief nemen om aan de opdracht te gaan en heel veel dingen te vragen aan mijn stagebegeleider. Ik had binnen 3 dagen al een stuk of 4500 woorden. Dit zij ik tegen mijn klasgenoten en die reageerde erg geschrokken, want die hadden er nog niet eens naar gekeken. Dit gevoel dat ik al zoveel had gedaan in een korte tijd was erg fijn om te hebben en gaf me veel rust en hielp mij om een nog mooier resultaat neer te zetten.

Buiten school merk ik dat deze houding ook doorwerkt. Ik neem vaker initiatief. Een raar voorbeeld, maar voor cadeaus voor moeder dag of voor vrienden haal ik steeds vaker cadeaus of kwam ik met ideeën. De fout die ik in de tweede periode gemaakt heb, heeft mij juist geholpen een ontwikkeling te maken. Hier heb ik van geleerd. 

©2024 Hessel Mulder. Berkel en Rodenrijs, Zuid-Holland.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin